Kantategudstjenester

 

Kan du lide at lytte til en smuk arie med orkesterledsagelse og derefter selv synge med på en af de store og elskede salmer i salmebogen – så er en kantategudstjeneste i Godthaabskirken helt sikkert noget for dig! Allehelgens søndag i 2013 tog vi i Godthaabskirken hul på noget nyt, som på en måde alligevel slet ikke er nyt. Kantategudstjenester kalder vi det – det er søndagshøjmesser, hvor vi lægger særlig vægt på musikken – musikken i tæt sammenspil med dagens bibeltekster.

Men hvad er en kantate så for noget?

Ja, der findes spritnye kantater og kantater komponeret for flere hundrede år siden. De fleste kantater er skrevet til en bestemt søndag i kirkeåret, og de tager derfor naturligt nok udgangspunkt i netop denne søndags prædiketekst. Bachs kantater er gode eksempler på denne praksis – de er stærke musikalske udlægninger af de enkelte søndages evangelietekster – en række musikalske prædikener kunne man sige.  Hvad angår besætning og musikalsk opførelsespraksis er langt de fleste kantater komponeret for større eller mindre kor, solister og orkester.

I dag høres kantater oftest i koncertsammenhæng, men i Godthaabskirken fører vi kantaten tilbage til sin traditionsbestemte sammenhæng – nemlig højmessen. Kantaterne opføres af Godthaabskirkens Kirkekor og Barokensemble. Du vil høre kantaterne integreret i højmessens faste liturgi, hvor der naturligvis er både prædiken, altergang og salmesang, som du kender det. Kantatens tekst findes trykt i dansk oversættelse i et program, så du kan følge med på nærmeste hold i både tekst og musik. 

Gudstjenestekalender